شاید بعضی جوان ها، کوپن یا کارت بسیج اقتصادی رو یادشون نیاد. اما من هنوز یادم هست.
وقتی طرح هدفمند سازی یارانه ها در دستور کار قرار گرفت، هدف این بود که کسی با مصرف بیشتر، یارانه ی بیشتری نگیرد. یعنی یک شهروندی که پولدار است و خانه ی بزرگی دارد و هر اتاقش کولر گازی دارد برای چی باید برقِ ارزان و با سوبسید دریافت کند؟ درحالیکه شهروند فقیر که دو اتاق بیشتر ندارد و فقط به اندازه دو لامپ و یک تلویزیون و یخچال مصرف برق دارد، سوبسید ناچیزی به او تعلق بگیرد.
این شد که گفتند یارانه انرژی و سوخت را حذف می کنیم و مابه التفاوت را مستقیم می دهیم به هر نفر. خب با اینکه باعث تورم شد و فقیرها ضرر کردند، باز هم بد نبود. یعنی هرکسی سهم خودش را عادلانه می گرفت (البته قبول ندارم عادلانه بود، چون به نظرم بیش از اینا سهم مردم می شد که دولت حذف کرد). ضمن اینکه مصرف انرژی مدیریت شد و خانوارها در زمینه مصرف انرژی و بودجه بندی به یک رشد عقلانی بالایی رسیدند.
از همان اوایل کار، که شائبه پرداخت یارانه ها از محل های دیگر مثل گران کردن دلار و غیره شنیده شد (و صد البته تکذیب شد!) پیش بینی می کردم پس از دولت آقای احمدی نژاد، این پرداخت قطع شود. چیزی که رفته رفته شاهد آن هم هستیم.
حذف یارانه افرادی که درآمدشان به نظر دولت کافی است، کاملا غیر عادلانه است. هدفمندی برای احیای عدالت بود، نه بی عدالتی بیشتر، هر ایرانی از بیت المال سهم مساوی دارد. چرا باید به فقیر بیشتر داد و به پولدار تعلق نگیرد؟ این کار، تشویق به گدایی، مخفی کاری، فرار از ثبت و دروغگویی است. البته منظور این نیست که همه به دروغ بگویند درآمد ما خیلی کم است اما به هر حال هرکسی تلاش خواهد کرد سهم خودش را از دولت مطالبه کند.
به نظرم می رسد داستان هدفمندی یارانه ها که در همان مرحله اول، عواقب مختلف و اثرات جانبی آن بر فرهنگ و اجتماع و اقتصاد، به خوبی دوراندیشی نشده بود، هم اکنون با اقدامات غیر منطقی، ناعادلانه و غیرکارشناسی جدید، عواقب وخیم تری را برای کشور به ارمغان خواهد آورد.
امیدوارم مسئولین تصمیمی نگیرند که بعدها انگشت تدبیر به دهان بگزند.
دیدگاهها (۱۴)
ح-ق
۰۹ فروردين ۹۳ ، ۱۷:۵۱
پاسخ:
۱۰ فروردين ۹۳، ۱۴:۰۴
کلا همه مردم خصوصا بیسوادها خارجی تلقی میشن!
علی
۰۹ فروردين ۹۳ ، ۱۸:۴۳
پول اب صد تومن میاد براشون کل درامد خانواده یک ونیم در ماه
سیصد هم پول اجاره
اخه اینا چجوری زندگی کنن اگر یارانه هم قطع بشه
نسرین
۱۰ فروردين ۹۳ ، ۱۴:۵۲
پاسخ:
۱۱ فروردين ۹۳، ۱۳:۴۰
همسر بنده خارجی محسوب نمیشه. ایرانی هست و فقط و فقط با پاسپورت ایرانی میتونه رفت و آمد کنه. در این مطلب عرض کردم که هدف از هدفمندی یارانه چه بود و تفکر شما که باید فقط به فقرا کمک بشه کاملا اشتباهه. کسی منکر و مخالف کمک به مردم محروم نیست، اما اینکه بخواهیم با رابین هود بازی، به زور حق مردم را بخوریم که به فقرا کمک کنیم، نه منطقی است نه عادلانه نه بر اساس موازین دینی.
متاسفانه خیلی ها در ایران به جهت فشارهای مختلف دچار اخلاقهای بدی شده اند. همین که ببینند یکی به ظاهر پولدار است و خارج رفته، تصور می کنند اموال پدرشان را بالا کشیده و دزد است! این نشان از روحیه ی تنبلی و نا امیدی دارد. خب هرکسی می تواند با حل مشکل سربازی اش، بلند شود برود خارج. اگر توان و استعدادش را داشت، کسی جلویش را نگرفته. بنده هم با دست خالی رفتم خارج. خیلی های دیگر هم دست خالی می روند خارج و با تلاش، درس می خوانند و با کمترین امکانات و در سخت ترین فشار اقتصادی، گلیم خودشان را از آب بیرون می کشند. اگر قرار بود من اینجا از مشکلات فراوان خودم بنویسم که شما دست می کردید در جیب مبارک و یک پولی هم برای ما میفرستادید!
شما هی می گویید که من ایرانی نیستم و تصورتان این است که آنقدر پولدار هستم که یا مریض نمی شوم یا بیمارستان خصوصی می روم. نه خیر اینطور نیست. همین پارسال خانم بنده در بیمارستان دولتی در تهران وضع حمل کرد و بنده هیچ بیمه ای هم نداشتم، به طوریکه دکتر لطف کرد و از حق خودش صرف نظر کرد. چون دو سه سال است که بیمه نیستم. الحمدلله هیچ مشکلی هم پیش نیامد و از بیمارستان هم کاملا راضی بودم.
اینکه نظام تامین اجتماعی در ایران به استانداردی که باید قرار داشته باشد نرسیده تقصیر من نیست. چرا باید حق بنده و امثال بنده از بیت المال خورده شود تا آدمی که بیکار نشسته و بیمه ندارد رایگان درمان شود؟ چرا؟ مگر ما آدم نیستیم؟
ضمن اینکه شما دیگر زیادی بدبین هستید. در کشورهای دیگر حتی امریکا، هزینه درمان اینقدر زیاد است که حتی با بیمه هم خیلی ها از پس آن بر نمی آیند. تازه، وقتی پیر شدند اینقدر مالیات و بازپرداخت وامها و بیمه شان زیاد می شود که خیلی ها توان پرداخت آن را ندارند و این تبدیل به یک معضل شده است.
واقعا حیف که قدر مملکت خودمان را نمی دانید.
در مورد خرج کردن ایران در کشورهای دیگر هم قبلا بحث کرده ام. خرج کردن در کشور کوچکی مثل لبنان، که از استان تهران هم کوچکتر است، اصلا رقمی نیست که شما آنرا گنده می کنید. تعمیر چند راه روستایی در جنوب لبنان و چند پل، از هزینه تک تک استانهای ما کمتر است. ضمن اینکه کشورهایی مثل قطر و کویت و دیگران اینقدر در لبنان کار کرده اند که کمکهای ما نسبت به آنها کم است.
حرفتان در مورد برتر دانستن اعراب یا خارجی ها نسبت به شهروندان ایرانی کاملا احساسی غیر مستند و غیر منطقی است و آنرا قبول ندارم. همانها وقتی داخل ایران بیایند حقوقی بسیار کمتر از شهروند ایرانی دارند و احساس می کنند ایرانی ها نژادپرستند.
از آنجایی که تعدادی از فامیل ما دکتر هستند و برخی هم در کارهای خیر و خیریه ها فعالیت می کنند ادعا می کنم اطلاعم نسبت به وضع مردم، بیش از شماست و واقعیتهای تلخی را می دانم که شما نمیدانید.
یارانه دادن از اولش هم اشتباه بود. باید این پول را صرف خدمات عمومی می کردند، بهداشت، درمان، آموزش، نان، و هر چیزی که همه ی مردم از آن استفاده می کنند و نیازمند آن هستند.
شرف الدین
۱۱ فروردين ۹۳ ، ۱۲:۵۴
وقتی قیمتهای حاملهای انرژی واقعی شد و سوبسیدش حذف شد، دولت برای اینکه به مردم کم درآمد شوک وارد نشه تصمیم گرفت یک کمک مالی بکنه. یارانه مثل سبد کالا یک جور کمک هست برای اینکه بعضی از مردم توانایی ندارند قیمت واقعی حاملهای انرژی رو پرداخت کنند
علی
۱۱ فروردين ۹۳ ، ۱۴:۰۶
اولا الان من عرب هستم ، مگه کسی محلمون میذاره ؟
ثانیا تقاضا دارم یکم بالاتر رو هم ببینید . اگر اسلام و اخلاق رو بذاریم کنار اصلا بشون کاری نداشته باشیم
وظیفه ملی و وطنی حکم میکنه در سوریه بجنگیم به دلیل اینکه اگر بشار سقوط کنه بعدش نوبت ایرانه
حالا حرف آقای طائب رو شما کامل بخونید ، اولویت ها رو باید بررسی کرد .
در ضمن وضع لبنان به مراتب بدتر از ایرانه چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ امنیتی
این دوستمون هر روز احتمال شهادتش هست ان شا الله :)
در ضمن اینقدر هم نامرد نباشیم ، هر روز سری از تن جدا میشه
بدنی تکه تکه میشه نه برای اینکه من و شما اینجا راحت باشیم بلکه برای نگه داشتن اسلامه
اوج بی اخلاقی است که قدردان نباشیم و کمک نکنیم
علی
۱۱ فروردين ۹۳ ، ۱۴:۰۸
همین سوریه ، همین شیعیان لبنان ، همین شیعیان عراق
در جنگ ایران و عراق به ایران چه خدماتی کردند
خیلی هاشون هم شهید شدند
سوریه به ایران چقدر اسلحه داد
تنها کشور عربی که با ایران متحد شد
حالا ولشون کنیم
حالا که جنگ تموم شد نامردیه بخدا
صباح
۱۱ فروردين ۹۳ ، ۱۶:۳۷
پاسخ:
۱۱ فروردين ۹۳، ۲۰:۲۶
شریعت
۱۲ فروردين ۹۳ ، ۰۱:۰۸
پاسخ:
۱۲ فروردين ۹۳، ۰۲:۳۹
علی
۱۲ فروردين ۹۳ ، ۱۲:۲۰
اگر کمبودی دارن از خودشونه ؟؟؟؟
والا این حرف خیلی زور داره
ما چیکار باید میکردیم که نکردیم ، شما میدونید تا پایان دوره خاتمی قانونی بود که به دلیل اینکه خوزستان مرزی است بودجه ی بسیار کمتری بهش تعلق بگیره و این قانون رو احمدی نژاد کنسل کرد
بیکاری ، فقر بیداد میکنه این تقصیر مردمه ؟؟؟
نمیخواستم این حرف رو بزنم ولی خیلی ها به این استان به خاطر منابعش حسادت دارن و نمیخوان این مردم وجود داشته باشن کارون رو که دارن خشک میکنن تا 40 سال دیگه هم که نفت تمومه
این همه این همه توهین نژادی به عربها میشه و روزانه تو سایتها تو تلویزیون هست ما هیچی نمیگیم اگر هم بگیم برچسب استقلال طلب رو پیشونیمون میخوره
فقط خوزستان نیست که عرب داره
بوشهر و هرمزگان هم عرب دارن که ما باشون نسبتی نداریم اگر شما سواد داشتید و میدونستید
پاسخ:
۱۲ فروردين ۹۳، ۱۵:۰۷
شریعت
۱۲ فروردين ۹۳ ، ۱۳:۰۴
پاسخ:
۱۲ فروردين ۹۳، ۱۵:۰۵
این کار فقیر پروری نیست؟
یارانه ندن، ولی کاری کنن راننده تاکسی و معلم و کارمند از حداقلهای زندگی بهره مند باشن. درمان و دارو شون ارزون باشه. کسی غصه نون نداشته باشه. خونه های ارزان و اجاره های ارزان دولتی وجود داشته باشه. حالا نتونست بچه شو دانشگاه آزاد بذاره، تبلت و موبایل براش بخره، و... دیگه اینا خارج از بحث فقره.
به نظر من که ناعادلانه است به یکی که شاید فقط صد هزار تومن کمتر از من دراره یارانه بدن و به من ندن. شما چطور فکر می کنید؟
شریعت
۱۲ فروردين ۹۳ ، ۱۷:۴۳
پاسخ:
۱۲ فروردين ۹۳، ۲۰:۲۱
معلمی که حقوقش بیش از یک میلیون باشه خب طبیعتا حذف میشه تو دهکها.
شریعت
۱۲ فروردين ۹۳ ، ۲۰:۵۲
غاده
۱۹ فروردين ۹۳ ، ۰۹:۰۳
پاسخ:
۱۹ فروردين ۹۳، ۱۲:۰۵
غاده
۱۹ فروردين ۹۳ ، ۰۹:۰۴
بعدشم شما مختارید نظریه های هرکی که می خواید تایید یا رد کنید گله ای نیست من نظر خودمو نوشتم بزرگوار
پاسخ:
۱۹ فروردين ۹۳، ۱۱:۴۶