به گزارش لیبانیران در لبنان هم نذری دادن در ایام عزاداری محرم رسم است. در ادامه از انواع مختلف نذری لبنانی مطلع شوید.
شیعیان لبنان در دهه محرم چه در هیئت ها و حسینیه ها و چه در مقابل منزل و محل کار خود، نذری می دهند. ممکن است شخصی یک میز کوچک جلوی مغازه اش گذاشته باشد و تعدادی بطری آب آشامیدنی، و تعدادی بیسکوییت یا کلوچه روی میز گذاشته باشد. روی اکثر میزهای پخش نذری، بیسکوییت و آب میوه پاکتی ارزان قیمت قرار دارد. خوراکی مخصوص محرم، بیسکویت یا کلوچه ای است به نام کعکة العباس که در آن دانه های معطر یانسون وجود دارد (نام علمی: Pimpinella anisum- گیاهی با دانههای بسیار معطر است که آن را بادیان رومی نیز میگویند و بسیار شبیه به رازیانه است). یا بیسکویت گرد ساده ای که لای آن را قطاب (راحة الحلقوم) گذاشته اند. خیلی ها هریسه (حلیم) می پزند و مانند ایرانی ها که برای شله زرد پختن، نذر می کنند و هنگام هم زدن دیگ، دعا و نذر و نیاز می کنند، لبنانی ها هم ایستادن پای دیگ و همزدن حلیم را اهمیت می دهند. البته در حلیم لبنانی ها، دانه های گندم درشت و له نشده است. همچنین برخی به جای حلیم، قمحیه (گندم برنج که مثل شیربرنج است) می پزند و پخش می کنند که با تزیین آن با کشمش و خلال بادام و پودر نارگیل یا پودر پسته، بسیار خوشمزه است.
امسال که محصول سیب لبنان، به خاطر مشکلاتی نتوانسته صادر بشود، خیلی جاها سیب نذری دادند. در لبنان مرسوم نیست شیر نذری بدهند. اما موسسه امام موسی صدر که ریشه های ایرانی دارند، امسال شیر بسیار لذیذی پخش کرد که داخل آن ماء الزهر (بهارنارنج لبنانی که از شکوفه مرکبات تهیه می شود) و مستکه (مصطکی یا کندر رومی) زده بودند و بسیار خوشمزه شده بود.
بعضی هیئت ها در شب عزاداری برای حضرت قاسم کاسه ای که مقدار کمی حنا و یک شمع در آن است به عزاداران می دهند.
برخی از مردم هم برای فقرا غذا نذر می کنند و بین آنها پخش می کنند. مثلا جمعیت امداد لبنان، پس از برگزاری روضه در خانه فقرا، در محله آنها میز گذاشته و غذا پخش کردند.
یکی از جوانها از حضور پناهندگان سوریه ای شاکی بود و می گفت، قبلا از صبح تا شب، میز نذری بیرون بود و باید التماس می کردی مردم، چیزی بردارند. الان، یکساعته، پناهندگان، همه چیز را جارو می کنند. یک مغازه دار که آب آشامیدنی رایگان پخش می کرد، شاهد بود یک پناهنده، دبه خود را آورد و پر کرد و پس از یکساعت دوباره برگشت و دبه خالی آورد!
با این حال در لبنان کسی برای نذری گرفتن هول نمی زند و هل نمی دهند. در طول مسیر راهپیمایی روز عاشورا، مردم نذری ها خصوصا بطری آب در طول مسیر گذاشته اند و هرکجا کسی نیاز به خوردن یا نوشیدن داشت استفاده می کند.
امسال برخی جوانها، حرکت زیبایی کردند و بطری های آب آشامیدنی با برچسب یا حسین آماده کردند.
اینها همه غیر از غذا یا خوردنی هایی است که پس از روضه بین عزاداران پخش می شود. روضه های عراقی لبنانی که قیمه عراقی (قیمه چرخ شده) می دهند. لبنانی ها یا کبسه (نوعی گوشت و برنج) می دهند یا معجنات (خوردنی های خمیری مثل سمبوسه و پیتزای خیلی کوچک و رول های گوشت یا پنیر). یا تنها به دادن بسته ای که در آن یک آبمیوه یا میوه و کیک یا کعکة العباس هست بسنده می کنند. البته فراموش نشود حلیم هم از غذاهایی است که زیاد در روضه ها پخته و پخش می شود. امسال یک روضه غذای بحرینی دادند. عین قیمه خودمان بود ولی به جای گوشت، هویج و کدو داشت.
هرچه از شکل و نوع نذری و خوراکی بگوییم، همه ظاهر است. اصل، عزاداری و اشک بر مظلومیت امام حسین است که در تمام کشورهایی که شیعیان هستند مثل هم است.
السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین یا مظلوم
دیدگاهها (۵)
آبجی مهسا
۲۱ مهر ۹۵ ، ۱۶:۰۷
ابو محمد
۲۳ مهر ۹۵ ، ۱۱:۱۳
پاسخ:
۲۴ مهر ۹۵، ۱۱:۴۹
جالب تر اینکه، بعضی از قمه زنهای زیر پل مشرفیه، به هم می گفتند، زودباش، الان صحبت سید حسن شروع میشه. برسیم به مراسم!
نذری های لبنان خوشمزه نیست؟
ابو محمد
۲۹ مهر ۹۵ ، ۰۰:۵۵
بهزاد
۲۹ مهر ۹۵ ، ۱۰:۴۰
پاسخ:
۳۰ مهر ۹۵، ۰۹:۲۱
به اعتقاد اونا ما فقط چلو کباب و جوجه کباب داریم.
اینکه مزه غذاهای لبنانی با غذاهای ما فرق دارد شکی نیست. اما اینکه بدمزه باشد بستگی به سلیقه افراد دارد. آنهایی که با فرهنگهای مختلف رفت و امد کرده باشند و غذاهای آنها را خورده باشند، غذای لبنانی را جزو بهترین غذاها قبول دارند.
لبیک یا حسین ع
۲۹ مهر ۹۵ ، ۱۷:۱۵
پاسخ:
۳۰ مهر ۹۵، ۰۹:۱۹